PAŽNJA - URADI  RELOAD OVE STRANE ZBOG  IZMJENA NA DIJELU PODRŠKE TV STANICA

Tehnologija za Zemaljsku Digitalnu Televiziju - Emitovanje i Prijem TV programa u DVB-T

SARTELCOM d.o.o.  je primljen u DVB - Digital Video Broadcasting Websajt članstvo na www.dvb.org


KO SVE PODRŽAVA SARTELCOM d.o.o. U BOSNI I HERCEGOVINI

DVB-T (Digital Video Broadcasting -T) 

DVB-T (Digital Video Broadcasting - T ) je Evropski standard za emitovanje Zemaljske Digitalne Televizije (ETS 300 744). DVB-T je direktno kompatibilan sa MPEG2-kodiranjem TV-signala.

KRATKA INFORMACIJA O MOGUĆNOSTIMA DVB-T.

Prednost Zemaljske digitalne televizije nad zemaljskom analognom televizijom

Mnogi se pitaju šta je to SARTELCOM d.o.o. pokrenuo, šta je to DVB-T i pitaju se šta će dobiti. Zašto se SARTELCOM bori za ovaj projekat i zašto mijenjat već postojeću zemaljsku analognu televiziju u zemaljsku digitalnu televiziju. SARTELCOM   Zemaljska Digitalna Televiziju DVB-T (Digital Video Broadcasting-Terrestrial) će se emitovat sa zemaljskih digitalnih predajnika koji će se nalaziti na istim predajnim tačkama gdje su i današnji zemaljski analogni predajnici. Dobit će se isto područje pokrivanja sa zemaljskim digitalnim signalom i sa mnogo manje potrebne izračene RF snage nego se to radi danas sa zemaljskim analognim predajnicima. DVB-T signal ima mnoge prednosti u odnosu na zemaljski analogni signal zato što se na taj način kroz jedan TV kanal, jednu TV frekvenciju može emitovati ne samo jedan TV program kao do sada, već MNOGO TV PROGRAMA. Kada se koristi visoko efikasan DVB Video Enkoder, ovaj sistem daje mogućnost emitovanja-prenošenja: 16 ili 8 ili 6 ili 4 različita TV Programa/Kanala u istoj frekfenciji koja može biti VHF/UHF frekvencija, sa visokom kvalitetom slike i tona, i još mnogo drugih opcija, zavisno od vrste modulacije i širine banda i sve to u digitalnom obliku.

Takav način nam daje veliku uštedu u frekventnom spektru pa možemo emitovat mnogo više TV programa koji ne smetaju jedan drugom i koristiti kanal do kanala, što do sada nije bilo moguće u zemaljskoj analognoj televiziji. Svakim danom se javlja potreba za sve više frekvencija za emitovanje TV programa, a raspoloživih frekvencija nema. Mnoge postojeće TV stanica u BIH, htjele bi da budu gledane na cijelom prostoru BiH a sa DVB-T to je vrlo jednostavno moguće. Sa zemaljskom analognom TV to više nije moguće uraditi.

Zemaljski digitalni TV signal je ne osjetljiv na smetnje uzrokovane drugim bliskim TV signalima, daje izuzetno kvalitetnu sliku bez šuma odnosno snijega i drugih smetnji. Kod zemaljske digitalne televizije se javlja zamrzavenje zadnje ispravno primljene slike, kada smetnje u prijemu budu prevelike, isto se dešava kao sa digitalnim satelitskim signalima. Na kvalitetu primljenog zemaljskog digitalnog TV signala ne utiče odbijenje-refleksija signala pa TV program možemo primati i sa sobnom antenom. Kod zemaljske digitalne televizije nema duple slike, duhova, promjena i gubitaka signala ako neko hoda oko TV antene. Zemaljska digitalna televizija je jedino riješenje za buduće potrebe BiH.

Zemaljski digitalni prijemnik - DVB-T Set Top Box
Da bi mogli uživati u svim prednostima zemaljske digitalne televizije morate imati zemaljski digitalni prijemnik koji može te primljene signale preko vaše već postojeće obične TV antene na krovu, pretvoriti u standardni audio/video signal koji onda možete dovesti do vašeg običnog TV prijemnika, putem audio/video kablova ili SCART kabla. Stariji modeli televizora bez audio/video ulaza moći će gledati ove programe preko RF modulatora. DVB-T prijemnik u sebi ima dosta noviteta. Sve se vrti oko softwera i programiranja samog prijemnika i modula za dekodiranje i sistema kodiranja te pametnih kartica. DVB-T prijemnik istinski  ima dosta različitih opcija i dodataka. Ostaje dosadašnji teletekst sistem, ali se javlja mogućnost kodiranja svakog TV programa i naplata TV preplate, mogućnost koja se zove plaćena televizija - Pay TV. DVB-T prijemik ima u sebi elektronski programski vodić, EPG - Electronic Programe Guide, koji će omogućiti lakše praćenje TV programa mnogih budućih BiH  TV stanica.

Uvodjenje zemaljskih digitalnih usluga je velikom zamahu u mnogim Evropskim zemljama a novo osnovana kompanija SARTELCOM d.o.o. iz Sarajeva, Bosna i Hercegovina je prva koja je investirala u ovo područje u BiH. SARTELCOM je pokrenuo inicijativu za DVB-T projekat u BIH, još 2004 godine sa namjerom da postavi prvi DVB-T pilot eksperimentalni zemaljski digitalni TV predajnik u području grada Sarajeva. Ali..

Sva naša nastojanja od Maja 2004 godine, da se dobije dozvola za instalaciju pilot eksperimentalnog sistema u Sarajevu za testiranje performanci, razne probe, razna mjerenja, uočavanje svih mogućih problema, obrazovanje budućeg tehničkog kadra, promocija DVB-T na TV programima, u novinama, na radiju,  objašnjavanje u javnosti ŠTA JE TO ZEMALJSKA DIGITALNA TELEVIZIJA I KOJE SU PREDNOSTI NAD analognom sadašnjom televizijom, je blokirana od strane RAK-a

SARTELCOM je dva puta do sada tražio dozvolu za pilot sistem, i nijedan zahtjev nije prošao,  uz administrativna objašnjenja koja SARTELCOM ne prihvata, jer od adminstrativnih zabrana nikad nije bilo progresa ni u jednoj državi, pa neće ni u ovoj. Sve se vrti OKO NE POSTOJANJA PRAVNE REGULATIVE!!!!

Zbog svega toga SARTELCOM je nakon zadnjeg razgovora u RAK-u, od 4 Marta 2005, odlučio da traži javnu podršku od SVIH ZAINTERESOVANIH TV STANICA SA PODRUČJA BiH, za podršku u našem projektu, postavljanja pilot sistema u BiH. Poslali smo PISMO NAMJERE ZA UVODJENJE PILOT SISTEMA ZA DVB-T EMITOVANJE U BiH mnogim TV stanicama, sa molbom da nam ustupe svoj audio/video signal za pilot sistem, za testiranje. Odziv TV stanica je bio veliki, iako se neke TV stanice još dvoume da li da nas podrže. Ali izbora nemaju, DVB-T , Digital Video Broadcasting - T, je već tu svuda oko nas ali je nevidljiv. Neke zemlje u našem okruženju kao što su Slovenija i Hrvatska imaju pilot sisteme, iako možda u to vrijeme nisu imali pravnu regulativu, ali su instalirali sistem i eksperimentišu za dobrobit svojih gradjana. Italija, Austrija, Madjarska, Albanija, Grčka već imaju DVB -T koja je u radu.

Trenutno se u Hrvatskoj emituje pilot projekt, parametri i emitirani programi podložni su promjenama. Sa 3 lokacije emituje se PILOT ZEMALJSKA DIGITALNA TELEVIZIJA.  Prijem je moguć sa najobičnijom standardnom tv antenom usmjerenom prema predajniku, kvaliteta prijema je vrhunski bez ikakvih smetnji. Programi koji se emituju su: HRT1, HRT2, RTL TV, NOVA TV.

ZAGREB - SLJEME ZAGREB HTV DOM RIJEKA - UČKA:
Kanal UHF 27
Frekvencija 522 MHz
FFT 8K,
Guard interval 1/4, Modulacija 64 QAM
FEC 3/4
Kanal 56
Frekvencija 754 MHz
FFT 8K
Guard interval 1/4
Modulacija 64 QAM
FEC 3/4
Kanal 28
Frekvencija 530 MHz
FFT 8K
Guard interval 1/8
Modulacija 64 QAM
FEC 3/4
Zašto ovo nije moguće u BiH. Kada će se ovo desiti u Bosni i Hercegovini...!!!


 

 

 

Uz veliku nadu da nećete odustati u borbi za napredak Bosne i Hecegovine u implementiranju DVB-T, pozivam sve rukovodeće ljude u svim TV stanicama da pomognu, da se jave, da se organizujemo i udružimo u DVB-T BIH ORGANIZACIJU koja će se ISTINSKI BORITI ZA DVB-T U BiH i što brže donošenje propisa u ovom polju. RAK, Regulatorana Agencija za Komunikacije, VERBALNO podržva ovu moju DVB-T BIH ORGANIZACIJU. Vrijeme će pokazat ko je bio u pravu.

Sve vas pozdravlja Rudolf Bošnjak. Sarajevo  Mart 2005 godine

AKO NISTE NA OVOM SPISKU A ŽELITE PODRŽATI SARTELCOM d.o.o. I PISMO NAMJERE ZA UVODJENJE PILOT SISTEMA ZA DVB-T EMITOVANJE U BiH, KLIKNI OVDJE I PREBACI U SVOJ PC KAO WORD DOKUMENAT

HVALA SVIMA KOJI MISLE NA BUDUĆNOST  BiH

SPISAK TV STANICA, ORGANIZACIJA   U BIH KOJE SU PODRŽALE PISMO NAMJERE I NAŠ NAPOR ZA UVODJENJE PILOT - TEST EKSPERIMENTALNOG SISTEMA ZA DVB-T EMITOVANJE U BiH.

Odluka od Oktobra 2000 godine a   sada je 2005 godina... čitaj ovdje

ŠTA JE TO ITC...  DRUGA ODLUKA O RESTRUKTURIRANJU JAVNOG RTV SUSTAVA U BOSNI I HERCEGOVINI... ČITAJ OVDJE

LOGO

IME STANICE   ODGOVORNA OSOBA

DATUM

EMITUJE PROGRAM  U ANALOGNA ZEMALJSKA
1

OSM TV
Otvorena Srpska Mreža
Pale
direktor
Željko Ilić, pismo
2. Mart 2005 SARAJEVO
2

OBN
Open Broadcast Network
Sarajevo 
direktor
Gabrijel Vukadin, pismo
3. Mart 2005 SARAJEVO PREKO SATELITA
3

RTRS
Radio Televizija Republike Srpske
Banja Luka
direktor
Dragan Davidović, pismo
3. Mart 2005 SARAJEVO
4

ATV
Alternativna Televizija
Banja Luka
generalni direktor
Nataša Tešanović, pismo
3 Mart 2005 BANJA LUKA PREKO SATELITA
5

Televizija X
Sarajevo
direktor
Ahmed Hadžibegović, pismo
3 Mart 2005 SARAJEVO
6

BNTV
Radio Televizija BN
Bijeljina
direktor
Vladimir Trišić, pismo
7 Mart 2005 BJELJINA, SARAJEVO PREKO SATELITA
7

NTV99
Nezavisna Televizija 99
Sarajevo
direktor
Adil Kulenović,  pismo
7 Mart 2005 SARAJEVO
8

NIP CROATICA
Audio Video Produkcija

NIP CROATICA
Mostar
direktor
Miroslav Arapović, pismo
11 Mart 2005
9

NTVHAYAT
Neovisna TV Hayat
Sarajevo
direktor
Elvir Švrakić,  pismo
11 Mart 2005 SARAJEVO PREKO SATELITA
10

RTV VOGOŠĆA
Vogošća, Sarajevo
direktor
Amir Misirlić,   pismo
21 Mart 2005 SARAJEVO
11

BRT Int.
Bošnjačka Radio Televizija International, Sarajevo
direktor
Midhat Paravlić, pismo
22 Mart 2005
12

HTV OSCAR C
Mostar
direktor
Ante Krišto,  pismo
22 Mart 2005 MOSTAR
13

ITALIJANSKA AMBASADA

Italijanski Institut za vanjsku trgovinu Pri Ambasadi Italije u BiH direktor
Giorgio Ruta,  pismo
22 Mart 2005
14

RTV MOSTAR
Radio Televizija Mostar,
Mostar
direktor
Alija Behram,  pismo
25 Mart 2005. MOSTAR
15

EVO KAKO NAKON NEKOLIKO SLUŽBENIH ZAHTJEVA BIH FIRME SARTELCOM d.o.o. POSLANE KAO ZVANIČNA FAKS PORUKA SA PEČATOM I POTPISOM   ODGOVARA direktor PBS, Drago Marić I TO POŠALJE KAO E-MAIL. TO SE ZOVE BIH POSLOVNOST NA BiH NAČIN.  Datum je 4 April 2005

Gosp. Bosnjak,

Kao javni emiter, JS BiH apriorno moze prihvatati i/ili podrzavati
infrastrukturne projekte koji su vec prosli verifikaciju RAK-a.
S druge strane, ne mislimo da izjasnjenje JS BiH nije nuzno za konacnu verfikaciju Vaseg projekta.
Naravno, ovim se ne iskljucuju mogucnosti poslovnih aranzmana nakon sto Vi zavrsite proceduru registracije.

S postovanjem,
Drago Maric, PBS

SARAJEVO PREKO SATELITA

ohr.jpg (3348 bytes)

OHR, Sarajevo Visoki predstavnik u BiH Peddy Ashdown, pismo 15 April 2005 napisano...

25 Aprila tek dobili kao faks

AMERIČKA AMBASADA

NE ODGOVARA NA UPIT Ambasador u BiH, Douglas L. McElhaney,  pismo

BRITANSKA   AMBASADA

NE ODGOVARA NA UPIT Ambasador u BiH
Ian Cliff,  pismo

pinkbih.jpg (2829 bytes)

NE ODGOVARA NA UPIT direktorica
Lejla Torlak,  pismo
SARAJEVO PREKO SATELITA

TV Alfa

NE ODGOVARA NA UPIT direktor
Fahrudin Radončić,  pismo
SARAJEVO

HRTV MOSTAR

NE ODGOVARA NA UPIT direktor
Vlatko Meniks,  pismo
MOSTAR

HRT KISELJAK- KISS TV

NE ODGOVARA NA UPIT direktor
Zvonimir Ribičić,  pismo
KISELJAK, SARAJEVO

MTV IGMAN

NE ODGOVARA NA UPIT direktor
Alma Bandić,  pismo
SARAJEVO

UKUPAN   BROJ  MOGUĆIH  DVB-T KORISNIKA ZA PILOT SISTEM JE:    15

rak.gif (2143 bytes)

KAKO TO URADITI U DRŽAVI BIH, A DA SE NIKO NE BUNI......

4 Mart 2005 je bio jedan od snježnih dana u BiH, ali je donio dosta novih informacije oko DVB-T projekta u BiH,  nakon prijateljskog i iskrenog razgovora koji sam obavio sa odgovornim osobama u RAK-u.

Zašto uvijek moramo biti zadnji u svemu...

Pogledajte ovu sliku, moj plan iz 1996, za DVB-T i još uvijek nedaju da se to ostvari.

Stanje implementacije DVB-T u Evropi 22 Februar 2005

bih_evropa_stanje_2005.jpg (46092 bytes)

Sve o STANJU DVB-T U EVROPI IMATE OVDJE, klikni na link Status of DVB-T implementation in Europe

PRVA STRANA  HOME

 

ZADNJA IZMJENA Thursday, March 18, 2010 21:13

Copyright C,  2004 Sartelcom R, Bosnia and Herzegovina.  All right reserved.