SARTELCOM
SARTELCOM d.o.o. Josipa Vancaša 14, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercergovina, Telefon/Faks:+387 - 33 - 219 071.
  Tehnologija za Zemaljsko Digitalno Emitovanje TV Programa i TV prijem, T- DVB.
  Tehnologija za Zemaljsko Digitalno Emitovanje Radio Programa i Radio prijem, T- DAB.

 

Digitalna Zemaljska TV u Bosni i Hercegovini - Maj, 2004


Pripremio i napisao Rudolf Bošnjak - SARTELCOM d.o.o.

Divider

Daleke 1996/97 godine kada sam maštao o projektu digitalne televizije u BiH, a radeći na projektu OBN - Open Broadcast Network televizije, mnogo mojih kolega su mi rekli tada kad sam pričao o tome, da to je daleka budućnost...govorili su mašta Rudolf Bošnjak, ali moja mašta može svašta...

Ovo je karta koju sam tek danas 10 Marta 2005 godine, pronašao na staroj disketi, tražio sam je već dugo, jer je ona dokaz da sam bio i ostao u pravu. Našao sam je napokon i ova slika dokazuje da sam bio u pravu.

Pocetak razvoja DVB-T u BiH, kada niko nije ni znao šta je to.

Ovo je karta koja pripada Power Point Prezentaciji, koju sam napravio 25 Decembra 1996 godine, kao kraj 7 faze razvoja DVB-T u BiH, kada niko nije ni znao šta je to. Još tada mi je sve bilo jasno i da je primjenjen moj sistem, rada, razmišljanja i primjene tada, još 1999, godine BiH bi imala istu stvar kao Engleska - Ujedinjeno Kraljevstvo, kompletna BiH bi imala DVB-T danas.

OVDJE JE POWER POINT PREZENTACIJA KOJU SAM URADIO 1997-1999 GODINE

PROUČITE MOJ STARI PLAN DA BI ZNALI KO VAS KOĆI SVE OVE GODINE I JOŠ DUGO ĆE

I tako ta daleka maštanja o budućnosti iz 1996 godine, samo nakon 7-8 godina, posta stvarnost. Maštao sam o tome mnoge godine kako sve to staviti na svoje noge, kako krenuti u nešto što jos fizički ne postoji!

Radio sam u medjuvremenu na mnogim projektima razvoja i izgradnje TV emisionih postrojenja u svijetu kao konsultant i mnogo puta sam počeo sa idejom koju pravi profesionalci razumiju, na vrhu golog brda na kom nema ništa, samo kamen i trava, ono što  zovemo prirodom, a ja sam sam u mojoj mašti vidio sliku završene lokacije predajnika, kako to izgleda kada je sve završeno...

POCETAK NA VRHU GOLOG BRDA.jpg (54754 bytes)

Ovako je izgledalo mnogo mojih pocetaka na vrhu golog brda, buduca lokacija predajnika na vrhu brda Zatric, Kosovo.KTTN projekt.

U januarau 2004 pokrenuo sam sebe, jer sam jedno ime vidio i procitao u snu, istina ziva i prava, tako je doslo, i tako sam osnovao preduzece sa digitalne usluge i dao sebi u zadatak da uvedem prvu digitalnu zemaljsku televiziju u Bosnu i Hercegovinu. 

Sve bilo je kao jedna bajka.... Sve pocelo u snu je ... kao vizija... a snove i viziju  treba slijediti.... jer to je teleVIZIJA digitalna.

Ime koje sam dobio i vidio u snu napisano bilo je,  veoma jasno i procitao sam rijec S A R T E L C O M.

Probao sam sutradan da nadjem na internetu sta je to, ali to ime tada nije ni postojalao, na svim pretrazivacima tog imena na ovoj planeti tada nije bilo.

Kasnije sam pokusavao da odgonetnem sta je stvarno to ime i dobio sam mjenjajuci mnoge kombinacije ovo ime:

SARajevo TELeport (COMpany   ili  COMmunication)

i tako to analogno dugacko ime putem kompresije slova na MPEG - digitalni nacin dobi ime

S  A  R  T  E  L  C  O   M    koje vidjeh u snu i dobih novi radni zadatak koji moram izvrsiti, jer snovi su put koji mene je uvijek vodio na pravilan nacin...

POCETAK I KRAJ 2.jpg (80075 bytes)

Nekad i sad...zajedno.

 

ZAVRSETAK NA VRHU GOLOG BRDA

I tako moja masta moze svasta i evo ga predajnik u zavrsnoj fazi montaze na vrhu brda Zatric, Kosovo, KTTN projekt, kako je ta moja masta stvorila.

Kompletna KTTN TV i radio system je u funkciji od kraja 2002 godine

 

TV ce uskoro kompletna biti digitalna zbog veoma dobrih razloga. Ako uporedimo do sada koristenu analognu metodu, dobijemo sljedece: digitalni signal je mnogo robustan, zauzima manju sirinu, veoma lako mozemo ga kodirati, i vrlo se lako moze pretvoriti za prenos podataka kao dodatni servis-usluga i moze raditi interaktivno. Mnogo tehnologija je do sada izmisljeno i razvijeno da ovaj potencijal sada postaje stvarnost, a najvaznija stvar u svemu je MPEG kompresija slike i zvuka.

SLIKA SA SNIJEGOM

"Snijeg" na ekranu analognog televizora kada je slab nivo signala.

Trenutno sva analogna televizija u BiH je na VHF i UHF podrucju. Sve je uradjeno sa sistemom glavnih predajnika i repetitora, od strane RTV BiH TV -Sarajevo, prvi i drugi TV program i BiH je pokrivena na ovakav nacin dosta dugo.

Neke nove privatne televizije koje su nastale nakon 1996 godine, su uspjele da distribuciju svog signala urade preko satelita i na taj nacin su svojim signalom pokrili kompletnu BiH. Ovaj nacin distribucije je dosta skup, pa bi trebalo razmIlsljati o razvoju digitalnih dvosmjernih mikro talasnih mreza velikog kapaciteta u BiH - DIGITAL FULL DUPLEX HIGH CAPACITY MW BACKBONE  NETWORK.

I sada kako je predvidjeno planom u Evropi, a to se vec sve desilo sa mnogo analognih satelitskih kanala koji se sada emituje na digitalni nacin.

Tako ce sva analogna zemaljska televizija uskoro preci na digitalno zemaljsko emitovanje programa, tzv T-DVB - Terrestrial - Digital Video Broadcast u sljedecih nekoliko godina.

To je trend u Evropi i firma SARTELCOM d.o.o. je mlada tek osnovana firma u tom trendu, uvodjenja digitalne zemaljske televizije i razvoja digitalnih dvosmjernih mikro talasnih mreza velikog kapaciteta u Bosni i Hercegovini.

 

Prva strana

Copyright C,  2004 Sartelcom R, Bosnia and Herzegovina.  All right reserved.